25 de desembre del 2010
Al Racó de la història: La nevada de 1962
http://www.elcargol.com/racohistoria.htm
T'ho penses perdre?
15 de desembre del 2010
Acta de la primera pedra de la construcció de la façana neogòtica de l'església parroquial de Santa Maria de Vilafranca
10 de desembre del 2010
Sobre el Museu Casteller de Catalunya...
3 de desembre del 2010
Hi ha Festa Major més enllà de la Festa Major (II)
1 de desembre del 2010
L'Arxiu Nacional de Catalunya rep 549 lligalls procedents de Salamanca amb documentació de partits polítics i sindicats confiscada durant la Guerra Civil
- Agost de 2008: 7 lligalls de la primera remesa que havien quedat retinguts per mesura cautelar de l’Audiència Nacional.
- Documents solts de partits polítics i sindicats (calendaris, cartells, filatèlia, fotografies, làmines, mapes i plànols, pamflets-fulls volants i targetes postals) i lògies maçòniques (cartells, fotografies i clixés, i làmines).
26 de novembre del 2010
L'Hospital d'Olesa de Bonesvalls al Racó de la Història del Cargol
25 de novembre del 2010
Tercer aniversari del meu bloc!
17 de novembre del 2010
Els Castells ja són Patrimoni de la Humanitat!
14 de novembre del 2010
Es crea la Xarxa de Museus d'Història i monuments de Catalunya
8 de novembre del 2010
Alfons X el Savi, rei de Castella, a Vilafranca
30 d’octubre del 2010
El Convent dels Caputxins de Vilafranca al Racó de la història del Cargol

24 d’octubre del 2010
Hi ha Festa Major més enllà de la Festa Major ... (I)
20 d’octubre del 2010
Penedès Cultural TV publica al seu canal de TV de Youtube un nou vídeo
17 d’octubre del 2010
El Govern de la Generalitat de Catalunya declara d'interès nacional la Festa Major de Vilafranca i el Carnaval de Vilanova i la Geltrú
13 d’octubre del 2010
Subirats i les seves trinxeres
Trinxera a les muntanyes d'Ordal |
30 de setembre del 2010
Josep Torras i Bages al Racó de la Història del setmanari El Cargol
23 de setembre del 2010
El Vesper de la Gloriosa
La Gloriosa és el nom que se li donava a l'aviació republicana. Calen articles com aquest per a situar a la gent en un context d'on surten les coses, de citació de noms dels descobridors i primers batejadors dels noms perquè, malauradament, sempre hi ha els què de manera molt espavilada usurpen de males maneres les troballes que realitzen uns altres i que, al final, s'emporten la "glòria".
15 de setembre del 2010
Els Centre de Documentació tenen futur?
7 de setembre del 2010
Notes sobre l'aeròdrom de Sabanell (Pla del Penedès)
El camp es va començar a construir a la primavera de 1938, amb les mateixes condicions que es van construir tots els camps. Abans d’haver finalitzat les obres de construcció ja havien aterrat els primers avions i anaven gent de Torrelavit i del Pla a finalitzar les obres. El camp ocupava una extensió de vinyes i terres de conreu que ocupaven majoritàriament les terres de Can Nadal, i també de petits propietaris, i tenia forma rectangular paral·lela a la carretera de Vilafranca a Igualada i de la carretera de Sabanell al Pla del Penedès. El personal del camp d’aviació es va establir en les masies de Les Planes, de Can Nadal, de Mas Romaní, a la casa gran de Sabanell, a La Guilera, a Cal Sardà i a Sant Sadurní d’Anoia. La caseta de mando estava situada a peu de la carretera de Vilafranca a Igualada, davant mateix del nucli de Sabanell i al costat del refugi de grans dimensions que encara existeix, però amb les entrades i els respiradors enrunats. També se’n conserva un altre refugi, a prop de la carretera que va de la C-15 al Pla del Penedès, d’una sola entrada. En la casa gran de Sabanell hi havia col·locada una campana que es tocava quan s’aproximaven a bombardejar el camp, cosa que van fer-ho en dos o tres ocasions.
26 d’agost del 2010
Aquesta setmana al Cargol: Especial de Festa Major sobre la plaça de la Vila i la plaça de Sant Joan!
29 de juliol del 2010
Aquesta setmana al Racó de la Història del Cargol: El castell de Sant Martí Sarroca
Aquesta setmana al Cargol: El Castell de Sant Martí Sarroca. El Racó de la història
24 de juliol del 2010
El meu bloc al llistat d'enllaços del Memorial Democràtic
28 de juny del 2010
Aquesta setmana al Racó de la Història al Cargol: el Velòdrom
http://www.elcargol.com/racohistoria.htm
1 de juny del 2010
Present al programa de Garraf TDT TV "Obert x Vacances"
En el programa d'ahir dilluns vaig participar-hi explicant de manera breu el marc físic en què ens situavem: El Castell de Penyafort. Si voleu veure el video ho podeu fer al següent enllaç. Veureu que ens els títols m'han rebatejat, ara soc Daniel Sánchez, jaja
http://www.tdtgarraf.com/video/25636
27 de maig del 2010
Aquesta setmana al Racó de la Història del Cargol: El Crim de Foix de 1892
Tot això i més, aquesta setmana a la meva secció al setmanari El Cargol.
http://www.elcargol.com/racohistoria.htm
9 de maig del 2010
Intervenció a la 2ª Trobada d'Historiadors Penedesencs
Introducció
La difusió de la cultura i de la història en els nous mitjans que ofereix Internet està en procés sempre creixent. Un bon nombre dels casos en què s'aplica les noves tecnologies en la difusió de la història i de la cultura és en usos didàctics i de comunicació.
La web 2.0 es concep com una plataforma per a la construcció col·lectiva, formada per diferents i diverses interaccions mitjançant la participació col·lectiva de la gent. Podríem dir que l'usuari construeix, és a dir, hi ha una construcció col·lectiva de les dades.
Blocs
És la porta d'entrada a la interacció i la participació de construcció col·lectiva de continguts entre l'administrador o “penjador” de continguts i els usuaris que poden interaccionar mitjançant la realització d'aportacions via comentaris o via enviament d'escrits.
Alguns exemples de blocs de proximitat geogràfica:
Àvols fembres, bloc de Roger Benito Julià
És un bloc que va més enllà de la difusió de coneixements de l'edat mitjana, també acull notícies sobre novetats de difusió històrica.
Daniel Sancho París
El bloc aplega continguts de redacció pròpia i notícies. També com a espai d'opinió sobre algunes accions culturals o de polítiques culturals. Igualment, serveix per a difondre alguns dels elements curriculars més importants.
Youtube
Una de les plataformes més utilitzades per a la difusió de continguts a Internet és, sens dubte, Youtube.
Canal Patrimoni.Gencat
incorpora breus documentals, noticies, reportatges... en català, castellà i anglès.
Canal MuseuVidaRural
breus reportatges
MuseudelCinema.Girona
un bon canal amb videos de pel·lícules històriques, com funcionen els aparells del pre-cinema...
Penedesculturaltv
gravacions pura i dura, i que vol ser un espai d'emissió de reportatges i noticies, amb una programació més o menys estable.
Facebook
Un dels nous mitjans a Internet de difusió és, sens dubte, el què representa el software social què si bé van néixer amb uns altres objectius, l'humà ha adaptat els recursos electrònics i digitals per altres finalitats.
Podem veure alguns exemples de museus que utilitzen el Facebook per a la difusió de continguts i d'activitats:
Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí
Aquest museu ha realitzat recentment una important millora en els edificis i també en la museografia i ha sabut adaptar-se als nous temps situant-se en el Facebook. Aquest és, sens dubte, el millor exemple, per proximitat geogràfica, d'un excel·lent ús del Facebook per part d'un museu. No tan sols, exposen l'agenda d'actes sinó que l'utilitzen com a recurs per a difondre els coneixements del propi museu. Per exemple, gràcies a ells podem conèixer (si hi ha algú que no ho coneix) que és l'ofici de pagès, el càvec o una portadora.
Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú
També disposa de Facebook però solament penja l'agenda d'activitats.
El Museu de Montserrat
Publica en el mur bàsicament notícies i actes vinculats amb el Museu: agenda, donacions, noticies d'actes...
Museo Nacional del Prado de Madrid
Fa difusió de les seves activitats, d'agenda, penja continguts com vídeos, fotos, fa promocions d'entrades 2x1...
Institut d'Estudis Penedesencs
Des de fa poc també disposa de Facebook i els seus continguts són bàsicament d'agenda d'activitats.
Museum webs
Un bon nombre de museus, sobretot el més importants, han creat a la Xarxa la seva extensió, tant d'activitat, d'exposició de les col·leccions i de difusió del coneixement propi, per posar alguns exemples. Creant-se així, un museu virtual amb una major accessibilitat, és més econòmic el seu manteniment, és més dinàmic...
Podem posar alguns exemples com el MOMA, el Thyssen, el Prado...
29 d’abril del 2010
Aquesta setmana al Racó de la Història: Manuel Milà i Fontanals
http://www.elcargol.com/racohistoria.htm
23 d’abril del 2010
El PSC de Vilafranca aconsegueix més de 2 milions d'euros pel Vinseum
El grup municipal Socialista de Vilafranca, com ja va anunciar públicament en roda de premsa, ha gestionat aquesta aportació econòmica amb la complicitat del coordinador del PSC al Congrés de Diputats, Daniel Fernandez, i del diputat penedesenc al Congrés Sixte Moral que visitaran en els propers dies Vilafranca.
Francisco Romero demana al govern de CiU que abandoni les excuses i que mantingui el compromís econòmic amb el Museu del Vi – Vinseum per assegurar els serveis i les activitats i faci l’aportació que es demana de 150.000€.
El portaveu del PSC a Vilafranca Francisco Romero ha informat avui dijous 22 d’Abril, vigília de la Diada de Sant Jordi, que el govern de l’Estat ha aprovat una aportació econòmica sense precedents de 2.367.822, 11€.
Els grup municipal socialista ja va explicar en roda de premsa que s’estaven fent gestions amb els diputats del PSC al Congrés per fer possible una nova aportació econòmica del govern de l'Estat en inversió per al projecte de reforma del Vinseum. El portaveu socialista vilafranquí, Francisco Romero ha explicar fa setmanes que el coordinador dels diputats socialistes catalans, Daniel Fernandez, havia adquirit el compromís de treballar per fer possible aquesta nova aportació. Per a Francisco Romero, “estem en un moment decisiu per al Vinseum i el govern central ha entès que s’havia de fer un pas endavant”.
Avui en el decurs de la Comissió Interministerial que decideix quins són els projectes que es poden beneficiar aquest any dels fons econòmic de l’1% cultural a nivell estatal i la seva quantitat econòmica ha aprovat la quantitat de més de 2M€ que es farà en base a la presentació de les successives certificacions d’obres del Vinseum. Aquestes aportacions es faran en un programa quatrianual que per l’any 2010 ja preveu a prop de 900.000€ i que es farà coincidir amb el ritme de les obres de remodelació.
Francisco Romero ha volgut manifestar la seva gran satisfacció al comprovar que la feina feta fins ara ha tingut un resultat positiu i anuncia que el coordinador del PSC al Congrés de Diputats, Daniel Fernandez, i el diputat penedesenc al Congrés Sixte Moral visitaran els propers dies Vilafranca i ens explicaran el detall d’aquesta subvenció.
Els regidors socialistes han volgut recordar que el Museu del Vi–Vinseum és un dels principals projectes de futur de la vila i constitueix un equipament amb moltes potencialitats com a motor cultural i econòmic a Vilafranca i per això demana al govern de CiU que abandoni les excuses i que mantingui el compromís econòmic amb el Museu del Vi – Vinseum per assegurar els serveis i les activitats i faci l’aportació que es demana de 150.000€.
7 d’abril del 2010
Qui té un document, té un tresor!
És realment una llàstima que la família no volgués dipositar el fons documental familiar en un arxiu públic, accessible a tothom, que donaria un bon nom a la memòria històrica local d’un personatge culturalment molt important per la “senyora vila”.
Jo, des de la meva posició com historiador i arxiver proposo, si algú té documents que ell creu que té un cert valor, sisplau, que s’arribi a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès (Av. Europa, al costat de l’estació d’autobusos, al barri de la Girada) i comenti que té uns documents per si l’arxiu està interessat en ser-ne dipositari.
Esperem que no tornin a passar aquestes barbaritats!
25 de març del 2010
Al Racó de la Història del Cargol: el Monestir de Sant Sebastià dels Gorgs
http://www.elcargol.com/racohistoria.htm
22 de març del 2010
Comencen les obres de restauració del monestir de Sant Sebastià dels Gorgs d'Avinyonet del Penedès

La Diputació de Barcelona, a través del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), va iniciar ahir les obres de restauració del claustre de l'antic monestir de Sant Sebastià dels Gorgs d'Avinyonet del Penedès i de la millora de l'accés. El monestir va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) el dia 31 d'agost de 2000. Els treballs tenen un termini d'execució de deu mesos.
Des de l'any 1999, el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local ha portat a terme una sèrie d'estudis: històrics, arqueològics, constructius i artístics i la restauració de la coberta y dels dos pisos interiors de la torre campanar. En aquests treballs es van recuperar i sanejar els magnífics sostres d'emmotllats de guix figuratius que hi havia, originals del segle XVI o inicis del XVII.
El monestir de Sant Sebastià dels Gorgs apareix documentat l'any 1043 i, uns anys més tard, es convertí en Priorat. El terratrèmol de 1373 el va deixar molt deteriorat, el que va comportar obres de reparacions a l'absis i al campanar. L'any 1409 va passar a dependre del monestir de Montserrat. La desaparició del Priorat data de l'any 1821, quan va ser subhastat. En aquell moment, l'església va passar a ser una sufragània de la parroquial d'Avinyonet, però l'any 1867 va esdevenir parròquia independent.
A la darreria del segle XIX, sobre una part del monestir i del seu claustre es van construir diferents edificacions, com ara la rectoria. L'ala sud del claustre va quedar engolida per una d'elles, i tot l'espai claustral va ser utilitzat com a galliner i com a dependències agrícoles dels nous propietaris. A la dècada de 1970, el SPAL va iniciar els treballs de redescobriment del claustre, però aquesta actuació va quedar interrompuda.