En un mes, el dia 4 d'abril, es celebrarà el 30è aniversari de la seva restauració i consagració.
L'església presenta una gran quantitat de reformes i reedificacions al llarg de la seva història.Això es degut tant a la fervor devoció vers a la Mare de Déu, com per la seva situació geogràfica, ja que es situa sobre un penya-segat i era un bon lloc per vigilar ja que a prop hi havia el castell de Foix. El primer esment sobre l'església és a l'any 608 no va ésser donada la primera indulgència als fidels d'aquest lloc. A l'any 730 va ser reedificada. A l'any 1198, Guillem de la Granada deixava en el seu testament el castell de Foix a Guillem de Tarragona on també deixava uns diners per a edificar una església. Uns anys més tard, al 1263 va engrandir-se i fer-s'hi un retaule nou. El bisbe Pere de Santa Justa de Sardenya va consagrar l'església l'any 1320 o 1330, amb tres altars, un dedicat a la Mare de Déu, un altre a Sant Miquel i el darrer sota l'advocació de Sant Macari. A l'any 1368 el bisbe de la ciutat de Barcelona realitza un document on hi demanava a la comunitat parroquial fer donatius per al sosteniment de l'església.
Com és de costum, a la majoria de les esglésies d'una sola nau, s'hi van fer altres capelles adjacents a aquesta, construint-se les capelles dedicades a Sant Francesc i Sant Nicolau, i a Santa Maria. Al segle XVI s'hi feren reformes i es va construir una casa per a pelegrins.
A partir de l'any 1892, quan el rector de la parròquia va ésser assassinat, el culte parroquial va passar on hi ha l'actual; com a conseqüència, l'església va ser abandonada i va sofrir greus desperfectes, i a l'any 1936 la imatge romànica que hi havia va ser destruïda.
El 29 de juny de 1982 la Diputació de Barcelona va aprovar el projecte de restauració de l'ermita de Santa Maria de Foix, i el 13 d'octubre del mateix any es va signar la documentació. El 4 d'abril de 1988, en acte públic amb la presència de les autoritats de la Diputació de Barcelona, de l'Ajuntament de Torrelles de Foix i les parroquials de Sant Genís de Torrelles, entre d'altres persones, va posar-se l'actual imatge de la Mare de Déu, consagrant-se l'altar en un acte on van participar tots els sacerdots de la comarca de l'Alt Penedès, celebrant-se una eucarístia.
La imatge és una rèplica de l'anterior, d'estil romànic, de la meitat del segle XIII, feta en fusta, bruna i entronitzada.
A sota mateix de l'ermita es troba la cova on, segons diu la tradició, va ésser trobada la Verge de Foix, tal i com assenyala una placa.