16 de febrer del 2014

«L’experiència màgica del cinema», a l’Edifici Històric fins al 28 de febrer

Fotografia de la Universitat de Barcelona
Els que encara no hagin visitat la mostra «L’experiència màgica del cinema», instal·lada al vestíbul de l’Edifici Històric de la Universitat des del mes d’octubre, tindran l’oportunitat de fer-ho fins al 28 de febrer. La bona acollida de públic ha propiciat que el Vicerectorat de Relacions Institucionals i Cultura de la UB i la Fundació Aula de Cinema Josep M. Queraltó hagin acordat prorrogar-la. La mostra inclou una selecció d’aparells i altres objectes de gran significació per explicar els orígens del setè art, i descobreix els inicis tècnics del cinema, des dels espectacles d’ombres fins a l’aparició del cinematògraf dels germans Lumière, l’any 1895. Totes les peces formen part de la Col·lecció Josep M. Queraltó.
Com a novetat, els visitants de l’exposició podran contemplar en ple funcionament el veterà projector Pathé de 35 mm, construït a París l’any 1913. Encara que originàriament la font de llum per projectar la pel·lícula es generava mitjançant carbons, Josep M. Queraltó ha adaptat l’antic sistema a un d’elèctric. L’adaptació, que inclou un engranatge especial, permet veure la pel·lícula en bucle per tal d’evitar el reescalfament de l’aparell i el canvi de bobina.
A més, s’han programat un parell de taules rodones que complementaran i enriquiran el calendari i els continguts de les activitats paral·leles a l’exposició. La primera tindrà lloc el 23 de gener i abordarà el tema dels curtmetratges; la segona es farà el 10 de febrer i duu per títol «Actors i actrius: somriures i llàgrimes». Totes dues es faran a l’Aula Magna de l’Edifici Històric a les 19 h.
Una de les accions vinculades a la mostra que està tenint més demanda són les visites guiades. A banda de la seva funció didàctica i divulgativa entre el públic general, l’exposició també ha tingut nombroses visites de centres d’ensenyament secundari, de batxillerat i d’estudis universitaris de grau de cinema i audiovisuals.
L’entrada és lliure i la mostra es pot visitar de dilluns a divendres, de 9 a 21 hores.