5 de febrer del 2014

Es presenta el projecte per ubicar una imatge de Sant Jocund, compatró de Vilafranca, a la basílica de Santa Maria

Una comissió engega una campanya per a recollir aportacions econòmiques

La imatge serà un plafó ceràmic amb la imatge de Sant Jocund realitzat per Josefina Via de Can Fontanals

El passat dilluns 3 de febrer es va presentar a la sala parroquial Mossèn Joan Vinyeta de Vilafranca el projecte “Una rajola per a Sant Jocund” que pretén recollir aportacions econòmiques per tal de realitzar un mural ceràmic amb la imatge del sant que és compatró de la ciutat de Vilafranca des del 1681.

L'incendi de la basílica de Santa Maria de Vilafranca el 6 d'octubre de 1934, i la consegüent destrucció de bona part del seu patrimoni artístic, van fer desaparèixer les diferents imatges i representació que existien sobre el patró vilafranquí. Amb l'objectiu de poder dedicar una capella buida a l'església parroquial de Santa Maria, s'inicia el projecte per realitzar un mural dedicat a Sant Jocund, compatró també amb Sant Fèlix i Sant Ramon de Penyafort de la ciutat.

El projecte
El projecte consisteix en la ubicació d'un plafó de ceràmica de 2,45 metres d'alçada i 1,90 metres d'amplada format per rajoles de ceràmica popular catalana. Voltada per una orla floral, la imatge central representa Sant Jocund abillat de soldat romà, tal com ens ha arribat la seva representació, és a dir, amb armadura romana, una destral i una palma com a símbol del seu martiri. A cada un dels quatre extrems del plafó, una escena de la seva vida: Sant Jocund guarint a l'Àfrica, Sant Jocund guarint a Vilafranca, Sant Jocund portat en processó i Sant Jocund guarint apestats. A la part superior central, la inscripció “Sant Jocund”; i a la part inferior central la inscripció: “Compatró de Vilafranca”. Als laterals extrems, dues estrofes, a cada banda, dels goigs del Sant. La realització del plafó anirà a càrrec de la reconeguda artista penedesenca Josefina Via Roig, del taller de Can Fontanals d'Avinyonet, qui ha creat nombroses obres ceràmiques, algunes d eles quals són ubicades en espais públics de Vilafranca.

La campanya: Una rajola per a Sant Jocund
Totes les vilafranquines i vilafranquins són convidats a participar en aquesta iniciativa, assumit el cost d'una o més rajoles de les que compondran aquest magnífic plafó. L'aportació farà possible assumir també les despeses d'instal·lació i treballs complementaris.
El preu unitari de cada rajola del plafó és de 50 euros. Totes aquelles persones o famílies que vulguin fer constar el seu nom, en el moment de fer l'ingrés rebran una certificació amb una estampa del plafó i especificant que la seva aportació ha ajudat a fer possible la capella de Sant Jocund. Les aportacions es poden realitzar al compte corrent de les parròquies de Vilafranca al Banc de Sabadell: 0081 0046 18 0001659070

Actes de la Festivitat de Sant Jocund

Aquest diumenge 9 de febrer, festivitat de Sant Jocund, tindran lloc diversos actes a la basílica de Santa Maria de Vilafranca. A les 12h, Ofici Solemne. A continuació, cant dels Goigs. Tot seguit, presentació del projecte “Una rajola per a Sant Jocund”. Per finalitzar, concert de Sant Jocund a càrrec de Berenguer Montserrat i Neus Santesmases (orgue i flauta).