24 d’abril del 2018

Vilafranca del Penedès protagonista d’un fals documental a Aragón Televisión

Captura de l'anunci que al llarg d'aquesta
darrera setmana s'ha vist a Aragón TV

Ahir dilluns, 23 d’abril, dia festiu a Aragó, la cadena de televisió autonòmica va emetre un fals documental en prime time on s’explicava que bona part de l’obra de Francisco de Goya estava realitzada per un dels seus cunyats, fra Manuel Bayeu Subías, també pintor. En el documental titulat “Desmontando a Goya” s’explicava que Bayeu havia nascut accidentalment a Vilafranca el 1740 per les necessitats de la seva mare per gaudir d’un millor clima prop de la platja. Prova d’aquesta realitat és l’existència d’un autoretrat de Manuel Bayeu a les col·leccions de Vinseum. A la televisió es va poder veure un dels conservadors del museu mostrant el quadre. La fitxa del quadre en qüestió: 

El fals documental conté les aparicions de diverses personalitats que parlen del tema com el professor d’història de la Universitat de Saragossa i escriptor José Luis Corral, l’actriu Luisa Gavasa, el catedràtic emèrit d’història de l’art Gonzalo Borrás i la periodista Pilar Rahola, entre d’altres. La història que s'explicava era la impossibilitat de Goya de pintar tants quadres i la necessitat d'algú per pintar tants quadres, que Bayeu no signava i que ho feia l'artista de Fuendetodos, molt més donat a la vanitat que el seu cunyat Manuel. Ells dos havien arribat a un acord per fer-ho així, fins que van entrar en desavinences a l'hora de pintar "La maja desnuda".  

Al llarg del documental van emprar diverses imatges de recursos de Vilafranca, dels carrers i places més cèntrics, com la plaça de la Vila, la rambla de Sant Francesc o el carrer Consellers. Aquestes imatges van ser enregistrades el dilluns 19 de març –un vehicle del canal de televisió va estar aparcat durant gairebé tot el matí a la plaça de la Vila, com molts vilafranquins vem poder veure. També van ser preguntades algunes persones de Vilafranca, al peu del monument de Milà i Fontanals en direcció a la font dels Alls, sobre si l’obra del “vilafranquí” fra Manuel Bayeu havia de retornar a Catalunya, lloc d’origen del seu naixement. 

Al final de la ficció els mateixos protagonistes van descobrir que bona part del què s’havia vist i explicat fins el moment corresponia a una broma. Fins i tot, van modificar la biografia del mateix Bayeu a la Wikipèdia dient que havia nascut a Vilafranca.