7 de gener del 2017

La Festivitat de Sant Raimon de Penyafort de 1965

Escultura de Rafael Solanic
de Sant Raimon de Penyafort
 a la basílica de Santa Maria
de Vilafranca.
Autor fotografia:
(c) Daniel Sancho París.
La imatge està subjecta a drets.
Després de constatar que cada vegada hi ha menys actes a les festes de Sant Raimon i la gairebé desaparició de la figura de la Coordinadora de les Festes he decidit posar a mode de exemple com es celebrava la festivitat de Sant Raimon de Penyafort l'any 1965. Que sigui aquest any ha estat a l'atzar. Mentre ahir buscava una altra informació em va aparèixer el programa de la festivitat de 1965. Cal dir que en aquells anys la festivitat tenia lloc el 23 de gener segons el calendari d'aleshores, després El Vaticà va moure el santoral. Aquell any també Sant Raimon va caure en dissabte, com enguany.

Programa de 1965

22 de gener
  •  A les 12 del migdia, Repicada general de campanes. (El dia abans s'anuncia la festivitat de l'endemà. Cada dissabte a les 12h del migdia repiquen les campanes de Santa Maria per anunciar la festivitat del diumenge).
23 de gener
  • A les 11:30h del matí, els Castellers d eVilafranca i la Banda Municipal de Tambors i Cornetes de Vilafranca acompanyaven a l'Ajuntament (alcalde i regidors) i d'altres autoritats locals a la basílica parroquial de Santa Maria per assistir a la missa
  • Tot seguit, Ofici Solemne en honor a Sant Raimon de Penyafort. La Schola Cantorum interpretà la Misa Polifònica del metre Ravanello. Fra Josep Lluís de Pamplona, caputxí, va parlar de la figura del sant. Al final de la missa, cant dels Goigs escrits per Mn. Josep Maideu, interpretats per la Schola Cantorum i tothom que vulgui.
  • En finalitzar i per dins de la basílica, processó amb la relíquia del sant.
  • A la 1h del migdia, "Gran Tronada" a la rambla de Sant Francesc i audició de sardanes interpretada per la cobla "La Triunfal" d'Igualada.
  • Qui no volia sardanes podia anar a la plaça de la Vila on actuava la Banda Municipal de Tambors i Cornetes i actuació castellera dels Castellers de Vilafranca per aixecar "Castells, pilars i torres".
  • A la 1:30h del migdia i, en el saló de plens de l'Ajuntament es va signar l'escriptura notarial on Vilafranca lliurava a la Delegació Nacional de Sindicats dels terrenys per construir al barri de l'Espirall les Vivendes Sindicals.
  • Per la tarda, en els locals de la Vila, espectacles de cine i ball. 
Bones Festes de Sant Raimon