26 de maig de 2015

Nova publicació de museos.es número 8-9

La Subdirecció General de Museus Estatals presenta el número doble 9-10 de la revista museos.es. La publicació, que compta ja amb deu anys de trajectòria i s'ha convertit en un referent de la museologia espanyola, dedica aquesta edició als museus, l'ètica i la responsabilitat social. Són 10 anys en què la nostra societat ha experimentat canvis i als quals el món dels museus no ha estat aliè.
En el dossier monogràfic, diversos especialistes analitzen els museus i l'ètica des de múltiples enfocaments i perspectives: tot un repte el mostrar, a través d'aquestes pàgines, temes com la legitimació intel·lectual dels museus, el seu paper davant la globalització i la mercantilització de la cultura o la necessària comunicació entre societats i la necessitat d'avançar cap a un museu inclusiu i accessible, el veritable museu de tots. Aquesta necessària accessibilitat queda també palesa en la visió aportada a la secció "Des de l'altre costat".
La secció de "Varia" inclou en aquesta ocasió articles diversos, des d'un estudi dels primers directors generals de Belles Arts, que actualment celebra el seu centenari, fins a una aproximació a estudis de cas com el del Museu del Patrimoni Municipal de Màlaga o el pla museològic de la Sala Història del Museu Nacional de Costa Rica.
museos.es també es fa ressò de les darreres novetats que han esdevingut en el panorama museístic espanyol. Exemple d'això és la reobertura del Museu Arqueològic Nacional o l'exposició organitzada sobre els béns culturals recuperats de la fragata La nostra Senyora de les Mercès.
A la secció de "Evocació del Museu" hem l'oportunitat d'aproximar-nos un veritable referent de la gestió de museus a Espanya: Tomás Llorens.
Tanca la publicació, documents de treball de gran interès com el recentment presentat pla Museus + Socials o el programa de Museus Municipals al Museu Arqueològic d'Alacant, notícies breus sobre congressos i seminaris i recensions bibliogràfiques.