Agents Rurals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural han incrementat en els darrers mesos el control sobre l’ús de detectors de metalls per a la recerca d’elements arqueològics. En els darrers mesos s’han realitzat quatre actuacions a les demarcacions de Lleida i Barcelona.
La primera va ser al jaciment arqueològic del Vilar i de la Grua, al terme municipal d’Avinyonet del Penedès (Alt Penedès); la segona, en uns camps agrícoles de Talarn (Pallars Jussà); la tercera, en una zona forestal de Camarasa (Noguera), i la quarta, en un camp agrícola de Balaguer (Noguera). Aquesta darrera, molt a prop del conjunt arqueològic del Pla d’Almatà, considerada bé cultural d’interès nacional.
En els quatre casos, els Agents Rurals van comissar cautelarment el detector de metalls, les peces arqueològiques obtingudes il·lícitament i l’aixada o piqueta usada per extreure-les. Tot el material comissat s’ha posat a disposició del Departament de Cultura de la Generalitat, perquè determini la gravetat dels fets i el destí dels detectors.
En el cas del detectorista identificat espoliant peces arqueològiques en el jaciment del Vilar i de la Grua, al terme municipal d’Avinyonet del Penedès, atès que la valoració pericial dels objectes extrets sense autorització supera els 400 €, s’ha donat trasllat dels fets a la Secció de Medi Ambient i Urbanisme de la Fiscalia Provincial de Barcelona per un presumpte delicte contra el patrimoni històric.
L’ús dels detectors de metalls per a la recerca d’elements arqueològics és prohibit fora del marc de prospeccions arqueològiques autoritzades pel Servei d’Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura de la Generalitat.
De vedades, els usuaris d’aquests aparells no són conscients que, amb el seu ús, infringeixen la Llei del patrimoni cultural de Catalunya i que poden acabar fins i tot davant del jutge. L’extracció d’objectes arqueològics en zones catalogades com a jaciment pot constituir delicte contra el patrimoni històric, i es castiga amb penes d’1 a 3 anys de presó i multa de 12 a 24 mesos.
Aquestes actuacions s’emmarquen en el conveni que el Departament manté des del 2012 amb el Departament de Cultura amb l’objectiu de reforçar la protecció del patrimoni cultural de Catalunya situat en el medi natural. A més de la vigilància dels béns catalogats i dels jaciments, els Agents Rurals recullen dades de camp per a l’inventari d’elements de patrimoni cultural, com per exemple elements d’obra popular (principalment pous de gel, forns de calç, molins fariners i forns de ceràmica).
Nota de premsa de la Generalitat de Catalunya