30 d’abril de 2012

L'Institut d'Estudis Penedesencs celebra el 35è aniversari amb el repte de la renovació generacional

Vilafranca del Penedès (ACN).- L'Institut d'Estudis Penedesencs celebra aquest 2012 els 35 anys de la seva fundació. L'entitat cultural d'estudis històrics de les comarques del Garraf, l'Alt Penedès i el Baix Penedès ha valorat positivament la contínua renovació generacional que queda palesa amb la creació de noves seccions de l'entitat, com ara la de Tecnologies de la Informació i la Comunicació o la d'Història de l'Art, el que vol dir que "ha sabut adaptar-se", ha explicat el president, Ramon Arnabat. L'associació compta amb 800 socis, un nombre que es manté gràcies a la incorporació de nous estudiosos sobre el territori. Mantenir-los seria el gran repte que s'hauria de consolidar tres dècades i mitja després.
L'IEP també es posa un altre objectius per acabar d'encarar amb força la nova etapa: continuar amb les activitats de recerca per ser un referent cultural. "Volem ser l'Institut d'Estudis Catalans al territori, per poder participar i opinar sobre les activitats culturals que es fan, a banda de crear els nostres propis esdeveniments", ha explicat Arnabat.
El 15 de maig del 1977 es va fundar l'Institut d'Estudis Penedesencs, per això, el 6 de maig d'enguany faran l'acte de celebració del 35è aniversari. L'entitat farà una trobada a Olèrdola (Alt Penedès), on la responsable del Museu d'Arqueologia de Catalunya a Olèrdola, Núria Molist, explicarà les últimes descobertes que s'han fet al museu. Posteriorment visitaran la capella del Sant Sepulcre, una capella romànica singular, única al Penedès, datada de l'any 1058. La celebració del dia 6 finalitzarà amb un dinar on s'homenatjarà als fundadors i els diferents presidents de l'entitat

Trobada d'historiadors
L'IEP ha organitzat la III Trobada d'Historiadors Penedesencs per al 5 de maig a Cubelles, on diversos experts parlaran de les recreacions històriques, "una manera diferent de difondre la història", ha dit el responsable de la secció d'Història de l'IEP, Daniel Sancho.
A la trobada hi participaran experts i professionals que s'hi dediquen a fer aquest tipus de recreacions de la història per explicar de forma més fàcil com eren i vivien els avantpassats penedesencs.

Cultura al Penedès
L'IEP també ha anunciat la temàtica sobre la qual versaran les XXIII Jornades d'Estudis Penedesencs. La cultura serà la protagonista, analitzada des de tots els seus àmbits. Al llarg de diversos dies, a l'octubre i el novembre d'aquest any, l'IEP voldria posar sobre la taula el passat, el present i el futur de la cultura per aconseguir establir cap a on va aquest sector.
El president de l'IEP ha insistit en que cal reflexionar sobre el futur, com per exemple si cultura ha de ser un motor econòmic, relacionat amb el turisme i com explotar-lo.