6 de desembre de 2011

Turisme accessible a Catalunya

Catalunya disposa de 23 destinacions turístiques seleccionades pels seus alts nivells d'accessibilitat que permeten oferir al turista discapacitat tota una sèrie de serveis adaptats a les necessitats específiques d'aquest col·lectiu: allotjament, restauració, museus, activitats complementàries, platges, etc. Enguany s'han incorporat tres noves destinacions: Terra Alta i Reserva Natural de Sebes; Tarragona - Patrimoni de la Humanitat; Parcs Naturals del Montseny i de Sant Llorenç del Munt. En els darrers quatre anys, a més, Catalunya ha passat de 600 recursos turístics adaptats a més de 1.100, alguns dels quals són únics a Espanya.
S'estima que a Europa existeixen 120 milions de turistes potencials amb algun tipus de discapacitat, mobilitat reduïda o necessitats especials, incloent els seus acompanyants. A més, aquests turistes acostumen a contractar paquets i a realitzar una despesa superior a la mitjana
.

Projecte "Turisme accessible - Turisme per a Tothom" 
Memòria d'actuacions del darrer any, amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat l'1 de desembre.


Participants: El nombre de participants durant el 2011 ha crescut el 30%, arribant a més d'un miler (1.018). 

Destinacions: En quatre anys s'ha passat de 16 destinacions accessibles a 23, amb les tres noves incorporacions de 2011. 
Turisme actiu: Catalunya s'ha posicionat com una de les destinacions turístiques de l'Estat espanyol amb més quantitat i diversitat d'activitats esportives i d'oci accessibles.

  • Més de 150 km de vies verdes i senders accessibles.
  • A Catalunya operen els dos únics globus aerostàtics adaptats per a les persones amb mobilitat reduïda.
  • L'estació d'esquí de La Molina és pionera en obrir les instal·lacions a persones amb discapacitats.
  • El Club Nàutic de l'Escala és un referent de la vela accessible a tot Catalunya i la resta de l'Estat.
Turisme cultural: S'han dut a terme accions als museus i monuments de Catalunya per millorar l'accessibilitat per a persones amb discapacitat sensorial.
  • El MNAC és el primer museu de l'Estat amb Signo-guies en tres llengües de signes.
  • La Pedrera és un dels museus més accessibles per a cecs i deficients visuals de tot Catalunya i de la resta de l'Estat.
  • Besalú és la primera destinació de l'Estat espanyol a disposar de 15 signo guies.
  • Carpe Guiem primera empresa de serveis turístics especialitzada en visites guiades a Catalunya adaptades a persones amb discapacitat.
  • 400 km de rutes amb àudio signo-guies "Camí de Sant Jaume per a Tothom".
  • Patrimoni català reconegut per la Unesco Accessible
Promoció: Aquest any, els Premis de Promoció de l'Agència Catalana de Turisme han incorporat l'accessibilitat en una de les seves categories. L'objectiu és distingir aquella empresa, entitat pública o privada que al llarg de 2010 hagi desenvolupat a Catalunya una iniciativa innovadora, una millora destacada, un servei, un nou model de negoci, un producte turístic, una adequació d'instal·lacions, una oferta d'oci, cultura o esport, etc. perquè en puguin gaudir les persones amb discapacitat física o sensorial. El guanyador ha estat el Consell Comarcal de la Terra Alta i el seu tram accessible de les Vies Verdes, l'únic de l'Estat adaptat per a persones amb deficiència visual. 

(nota de premsa Generalitat de Catalunya)