2 d’agost de 2008

Novetats documentals de la Generalitat

En els darrers dies la Generalitat de Catalunya ens està donant bones notícies als historiadors i investigadors per diversos motius.
Torna tota una sèrie de documents que estaven al Archivo de la Guerra Civil a Salamanca, són en total set capses, la majoria és documentació judicial d'Igualada però també hi ha expedients judicials del Jutjat de Vilafranca. Tornaran els expedients al seu lloc d'origen, a l'Arxiu Judicial de Vilafranca dipositat a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès? Això és el que hauria de ser, però una cosa és la teoria i l'altre la pràctica.
També es consultable des d'ara per Internet del Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya entre 1931 i 1939. Estan penjats en pdf. Serà una bona eina de consulta per mirar les lleis d'aquells temps i així també ens estalviem baixar a Barcelona per mirar un parell de pàgines com he hagut de fer alguna vegada.
I el més curiós de tot, a partir d'ara és consultable els 24.377 expedients judicials del Jutjat Especial de Vagos y Maleantes. Aquests expedients es van crear d'ençà la Llei de Vagos y Maleantes del 4 d'agost de 1933 promulgada per la Segona República. El franquisme va continuar amb aquesta llei. Oi que és curiós que la gent recordi aquesta llei pel Franco i no pels republicans qui van ser els que la van crear?
Bé, ja tenim més feina els historiadors per continuar investigant... no ens l'acabarem pas!