29 de març del 2019

XV Trobada dels Centres d’Estudis del Penedès “Celebracions de Setmana Santa i Pasqua a la vegueria del Penedès

Dissabte 30 de març
Vilafranca del Penedès
Seu de l'IEP - Carrer dels Banys, 11

El Penedès té un valuós patrimoni cultural immaterial relacionat amb les celebracions, creences, rituals i cerimònies. La Trobada ajudarà a conèixer i difondre aquest patrimoni i servirà també per realitzar, d’una forma participativa, la fitxa “Celebracions de Setmana Santa i Pasqua a la vegueria del Penedès”
Des de l’Institut d’Estudis Penedesencs amb el suport de diferents entitats, organitzem un any més la Trobada de Centres d’Estudis i de Recerca del Penedès. La trobada s’iniciarà amb una sessió participativa per la recerca de les celebracions de la Setmana Santa i la Pasqua a la vegueria del Penedès (amb elements com armats, via crucis, cos de portants, tocs de campana, etc).
L’objectiu és compartir recerques i coneixements per tal d’elaborar la fitxa d’aquest element, que serà redactada per l’historiador Daniel Sancho París.
Per altra banda, la Trobada serà oberta a tothom, per tant les persones interessades en assistir a la Trobadacal que es posin en contacte amb Secretaria de l’IEP a través del correu electrònic: secretaria@iepenedesencs.org o del telèfon 669882959.
Programa
9.30h Lliurament de documentació i taula - expositor per a projectes o pòsters dels Centres d’Estudis amb fulls per a rebre informació.
9.45h Parlaments institucionals de benvinguda.
10.00h Presentació del projecte d’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès, per part de la coordinadora, Àngels Travé i explicació de l’inici de recerca de la fitxa d’Inventari sobre: “Celebracions de Setmana Santa i Pasqua a la vegueria del Penedès", per part del doctor en Història Daniel Sancho París.
11.00h Pausa – cafè.
11.30h Presentacions sobre les celebracions de Setmana Santa i Pasqua a les poblacions de la vegueria del Penedès.
“Germandats i confraries a la Setmana Santa de l'Arboç” a càrrec de Robert Rovira i Ferré,  membre de la Germandat de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist - Cos de Portants del Sant Crist i com a Capità Manaia de l'Associació Filantròpica Cultural "Pretorians" Armats de l'Arboç.
“Passat i present dels Armats del Vendrell” a càrrec de Josep M. Bargalló i Jané, president dels Armats del Vendrell – Misteri Eccehomo - Els Pastorets del Vendrell.
“Misteris i Setmana Santa de Sitges” a càrrec de Àngels Parés Corretgé, membre del Grup d’Estudis Sitgetans. 
“Tradicions populars i religioses de Setmana Santa a Cubelles" a càrrec de Joan Vidal Urpí,  membre del Grup d’Estudis Cubellencs -  Amics del Castell de Cubelles.
“Torrelavit i la Setmana Santa: breus pinzellades dels anys cinquanta” a càrrec Pere Rovira Alemany, membre del Grup de Recerques “El Podall” de Torrelavit.
“Processó i Viacrucis de Setmana Santa a Sant  a Sant Pere de Riudebitlles” a càrrec de Fina Carol Masana, membre del Grup de Recerques Històriques.
13.00h Presentació de les convocatòries d’ajuts de la XV Jornada de Recerca “Recercat” a Cervera i Premis Recercat, a càrrec de l’Institut Ramon Muntaner.
13.30h Presentació dels principals projectes de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana.
13.50h Cloenda de la Jornada.
14.00h Dinar. Restaurant S’logic. Preu 17,50 € (dos plats a escollir, postres, beguda i cafè)
16.30h Visita a la capella de les Dolors i a la basílica de Santa Maria de Vilafranca per veure la imatge del Sant Crist del Cos de Portants i de la Mare de Déu de les Dolors, a càrrec de Daniel Sancho Paris, doctor en Història. Es coneixerà la història de les imatges i del Cos de Portants del Sant Crist.
Activitat de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de la Generalitat de Catalunya i de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès http://immaterialpenedes.cat/