16 d’agost del 2014

Ingressa a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès una còpia de les memòries d’Antonio Roig "Mi trágica Guerra Civil"

Ha ingressat a l’Arxiu Comarcal una còpia de les memòries escrites per Antonio Roig Forn a Màlaga a l’abril de 2004, 65 anys desprès d’acabar la Guerra Civil Espanyola. Antonio Roig havia nascut a Barcelona el 1918 i, un cop es va morir la seva mare, es va  traslladar a Vilobí del Penedès, on vivien la seva tieta i la seva àvia, i on a més d’estudiar, col·laborava amb les tasques agrícoles. Va estudiar al recent inaugurat Institut d’Ensenyament Secundari Milà i Fontanals de Vilafranca i fou Mestre durant l’època republicana, treballant primer a l’escola municipal de Santa Margarida i els Monjos i després a Olèrdola. També  va ser president de la Federació d’Estudiants Socialistes de Catalunya (FNEC). Al desembre de 1937 mobilitzen la seva quinta i el 1938 marxen en direcció al front d’Aragó. És aquí on va estar durant tota la guerra, a més de València. No va participar a la batalla de l’Ebre sinó que la va fer a l’altre costat, al front de València, que és la part que va quedar en mans republicanes fins el final de la guerra.

Les memòries consten de 100 capítols que comencen amb una introducció del que havia estat la seva vida fins el 1938, quan marxa el front d’Aragó, i continua detallant tot el que passava en gairebé cada jornada. A part de les pròpies vivències, hi afegeix molta informació militar dels moviments de tropes d’ambdós bàndols durant les diferents ofensives de la guerra, així com cronologia, mapes, documents i fotografies per contextualitzar el que està explicant. El detall amb què descriu algunes explicacions, així com anècdotes i situacions en què es va trobar, el converteix en un valuós testimoni de com es vivia en el front i del desenvolupament del conflicte.

El relat finalitza amb el retorn de l’Antonio a casa seva i amb l'explicació del destí d’alguns dels personatges que surten en el text. El document es pot consultar a les instal·lacions de l’Arxiu Comarcal.