30 de maig de 2014

Ha mort l'historiador Miquel Caminal

Miquel Caminal i Badia ha mort a l’edat de 62 anys a Barcelona després de lluitar contra una llarga malaltia. Va ser militant del PSUC entre 1970 i 1980 i d’Iniciativa per Catalunya Verds, entre 1987 i 1997. Llicenciat en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona i catedràtic en Ciència Política, era professor de la Universitat de Barcelona des del 1978, universitat on va exercir sempre la docència amb l’excepció de tres anys que va estar a la Universitat Rovira i Virgili (1992-1995). Fins fa pocs mesos, Miquel Caminal havia mantingut la seva dedicació acadèmica a la Universitat de Barcelona.
Especialitzat en catalanisme i partits nacionals i teories polítiques del nacionalisme i del federalisme, el 1984, va rebre el Premi Extraordinari de Doctorat per la tesi Joan Comorera i la revolució democràtica (1985). Va ser president de la Comissió Assessora per a la Reforma de l’Autogovern del Departament de Relacions Institucionals entre 2004 i 2006.
Miquel Caminal va destacar pel seu compromís amb la memòria democràtica del País. Va ser el primer director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya. Ocupà aquest càrrec entre novembre de 2008 i gener de 2011.Impulsà diverses iniciatives rellevants com a director de la institució, entre elles, la creació de la Xarxa d’Espais de Memòria de Catalunya, l’organització de jornades i exposicions i nombroses publicacions sobre memòria democràtica, així com també la celebració d’un concert-homenatge als represaliats pel franquisme al Palau Sant Jordi de Barcelona l’any 2010, que va reunir prop de 5.000 persones.

Nota de premsa del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya