13 d’abril de 2014

El catedràtic de la UB Jordi Casassas, nou president de l’Ateneu Barcelonès

El catedràtic d’Història Contemporània de la UB Jordi Casassas ha estat escollit nou president de l’Ateneu Barcelonès després de les eleccions celebrades ahir, 24 de març.
Jordi Casassas ha desenvolupat la seva recerca en els àmbits de la història política, cultural i de les institucions, així com en història del nacionalisme. Entre d’altres, és autor de La fàbrica de les idees. Política i cultura a la Catalunya del segle XX (Afers) i El temps de la nació. Estudis sobre el problema polític de les identitats (Proa). Ha estat codirector de la Biblioteca dels Clàssics del Nacionalisme Català, assessor principal de l’obra Història política, societat i cultura dels Països Catalans i codirector del Diccionari d’historiografia catalana. Va obtenir el Premi Ramon Trias Fargas 2004 pel llibre El temps de la nació. Estudis sobre el problema polític de les identitats. Igualment, ha estat coordinador i coautor de L'Ateneu i Barcelona. Un segle i mig d'acció cultural i de Les identitats a la Catalunya contemporània. També és coautor dels llibres La universitat de Barcelona. Història dels ensenyaments (1450-2010) i La universitat de Barcelona. Libertas perfundet omnia luce (1450) (ambdós de Publicacions i Edicions de la UB).
L’Ateneu Barcelonès és una associació de més de cent cinquanta anys d’antiguitat. Com a centre de debat intel·lectual, els seus objectius principals són promoure l’autoformació cultural ciutadana, impulsar un diàleg obert, transversal i constructiu amb la societat civil, ser un centre de difusió de debats d’àmbit nacional i un nucli de creació per promoure l’activitat intel·lectual col·lectiva.