28 de desembre del 2013

L'origen de Les Clotes és anterior a Vilafranca

Fa unes setmanes vaig localitzar a l'Arxiu de la Corona d'Aragó (ACA) un plec de documents en pergamí on es demostra la importància de Les Clotes des del període visigòtic. Entre el plec de documents cal destacar-ne un parell d'importància. 
El primer, que situa Les Clotes com enclau important en el segle VIIè després de Crist. Segons aquest document Les Clotes seria un espai d'importància comercial i política on residiria habitualment el bisbe de Barcelona "per estar més a prop dels fidels". Per tant, Les Clotes és anterior a Vilafranca.
En el segon document, del segle XII, es continua parlant de Les Clotes i del desig del Comte de Barcelona, Ramon Berenguer III, d'establir un gran palau perquè "El Palau Comtal, el Saló del Tinell i la capella de Santa Àgueda s'han quedat petites". De fet, sembla indicar que l'edifici es va començar a construir però que l'enllaç del Comte de Barcelona Ramon Berenguer IV i la reina d'Aragó Peronella, va aturar les obres.
Aquestes troballes a l'Arxiu de la Corona d'Aragó posen de manifest l'equivocació de molts historiadors vilafranquins que han afirmat que Les Clotes era un lloc on no s'hi podia viure perquè la paraula "clotes" podia ser zona d'aiguamolls. Potser la "famosa" Torre Dela estava situada a Les Clotes? Els arqueòlegs anaven equivocats? Segons hem pogut saber és que en la zona de l'edifici de la Virben, a la plaça de la Verema, van aparèixer unes petites estructures antigues però que, aleshores, no van fer cas. 

ATENCIÓ: AQUESTA NOTÍCIA ÉS UNA INNOCENTADA. ESTÀ PUBLICADA EL 28 DE DESEMBRE DE 2013