6 de desembre de 2008

La Vilafranca d'abans d'Ahir

L'Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès ens proposa, des del passat 1 de desembre fins el proper 15 de gener, una interessant exposició amb fotografies realitzades pel fotògraf Jordi Valls quan treballava al setmanari revolucionari Tothom.
L'exposició es titula "Vilafranca abans de les transformacions urbanes i socials" exposada en fotografies de la Vilafranca de fa 30 - 35 anys i un audiovisual, amb l'objectiu, tal i com diu el mateix tríptic de "fer memòria de la vida quotidiana de la vila, que acabava de sortir de la dictadura i que vivia esperançada el trànsit d'un règim a l'altre, tot recordant amb temor el retorn dels temps foscos del franquisme i la tragèdia de la Guerra Civil".
L'originalitat de tot plegat, és que l'exposició no es visita en una sala d'exposicions, sinó que les fotografies estan distribuïdes pels aparadors de 76 comerços de la vila, la seva majoria en els carrers del barri del Centre. A més els audiovisuals es poden veure a peu de carrer, si, si, en tres oficines diferents d'una entitat d'estalvis. També l'audiovisual es pot mirar assegut en la Biblioteca Torras i Bages i en el mateix Arxiu Comarcal. És una bona aposta que ha fet l'arxiu, traient al carrer la cultura, l'art fotogràfic i no quedant-se emmagatzemada en caixes tal i com fan altres ens culturals. Cal dir que és una exposició que convida a veure-la, perquè tenim en el nostre record aquells carrers, aquelles cases que ja no hi són i que les transformacions urbanes de la Vila al llarg dels temps han canviat. Passejem pels nostres carrers tot visitant l'exposició i mirant les nostres botigues per veure les imatges. A més, és una exposició que serà fàcil de veure ja què els vilafranquins i vilafranquines que passegin, mirin els aparadors per fer les compres habituals o les pròpies del Nadal veuran aquestes imatges i, de ben segur, que s'engrescaran a mirar l'exposició.
Cal dir, que l'Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès és un gran contenidor cultural de Vilafranca, del Penedès i de Catalunya, per la gran quantitat de documents textuals i d'imatges que aplega, i de la diversitat dels seus fons. Una institució que es visitada diàriament per molts estudiosos de diferents períodes històrics i que troben (trobem) a l'arxiu una gran quantitat de documentació que els (ens) dóna una riquesa en les recerques, gent que procedeix de molts llocs de Catalunya per consultar aquest arxiu. L'Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès és una institució que treballa per Vilafranca i pel Penedès i per aquest motiu em de felicitar per haver fet 25 Anys d'Arxiu Comarcal.
Moltes felicitats!