Tot va començar quan a l'any 1998 Vicenç Carbonell, cap de la secció de toponímia de l'Institut d'Estudis Penedesencs, li va proposar a Lluís Tetas Palau que recollís els topònims de Vilafranca, de la seva vila, si bé en aquells anys ell ja residia a Calafell.
17 anys després, el Lluís ha pogut publicar l'extens volum que sota el títol "Noms de lloc del terme de Vilafranca del Penedès" recull gairebé 1.700 noms de lloc de Vilafranca. És un treball impressionant, no tan sols pels anys que ha dedicat sino pel seu extens contingut. El llibre és una obra de referència per a qualsevol persona que treballi la història i la geografia de Vilafranca. Potser no serà un llibre de tauleta de nit, però estarà en un lloc destacat de les biblioteques dels qui estudiem Vilafranca.
El volum recull un total de 1.671 topònims que s'han plasmat per ordre alfabètic. A més, el Lluís ha elaborat dos apèndix. El primer, la llista dels topònims ordenada per tipus de lloc. El segon, els acords municipals sobre el nomenclàtor dels carrers. D'aquest últim, el Lluís sap de que parla perquè forma part de la Comissió de Nomenclàtor de l'Ajuntament de Vilafranca.
Quan hom agafa aquest tipus de llibre cerca el primer de tot els noms que coneix. I veu que no hi ha cap error. Després, d'altres que li poden venir al cap. I al final, es fulleja el llibre tot cercant noms dels quals no els havia sentit mai dir. Si bé perquè es poden desconèixer o perquè s'han perdut pel pas dels anys. Igualment d'interessant és l'extensa bibliografia i fons documentals que cita al final del llibre, així com les referències dins de cada topònim. Servidor és primmirat i veure un llibre sense notes o referències el fa desconfiar. Un llibre confeccionat a base de l'estudi de bibliografia, arxius i fonts orals.
És un llibre per descobrir. I que no hi falti a cap casa!