13 de març de 2012

La Festa del Mil·lenari de Sant Pere de Riudebitlles

El passat 11 de març de 2011, el poble alt penedesencs de Sant Pere de Riudebitlles va celebrar la festa del seu mil·lenari amb diferents activitats durant el cap de setmana, organitzat pel Grup de Recerques Històriques de Sant Pere de Riudebitlles.
El dissabte a la tarda es va pronunciar una conferència a dues veus sobre el document de donació del terme de Sant Pere de Riudebitlles al monestir de Sant Martino de la ínsula Gallinària a la Ligúria italiana a càrrec de Carme Muntaner i Bernabé Dalmau. A la nit, es va realitzar un sopar medieval al palau dels Marquessos de Llió. 
L'endemà diumenge, dia central dels actes del mil·lenari, es va escenificar a la plaça situada davant de l'església parroquial de l'acte de donació del terme de Sant Pere als monjos italians. Tot seguit, a les 12h, es va celebrar l'Ofici Solemne que va finalitzar amb l'acte de la signatura, mil anys després, del document de donació. En finalitzar, i ja a la plaça, es va col·locar en un recipient de terrissa diferents documents que testimoniaven el què estava passant aquell mateix diumenge i es va col·locar sota terra amb una làpida commemorativa.