8 de juliol del 2014

Refranys de la vinya i el vi al juliol

  • La vinya pel juliol no vol veure ningú, només el sol
  • Pel juliol la vinya només vol conèixer el sol
  • La vinya de juliol no vol rebre aigua sinó rebre sol
  • Els raïms per Sant Jaume, són aigualits i, pel setembre, te'n llepes els dits
  • Si plou per Sant Llorenç la collita se salva a temps
  • Per Santa Anna, raïms a la parra

4 de juliol del 2014

Modes Reno fa 50 anys!

Tal dia com avui de fa 50 anys, el 4 de juliol de 1964, Josep Maria Catasús i Roser Pallerola van obrir la botiga de roba de dona Cal Reno. Tot un referent en el comerç vilafranquí ha estat al llarg dels anys, i esperem que ho sigui durant molts anys més, una botiga emblemàtica.
Aquell cartell enorme amb les lletres "RENO" ha estat present en moltes instantànies sorgides de les càmeres de fotografia de forans i vilafranquins que han retratat moments de la vida política, social i cultural de la nostra ciutat. Quantes imatges fixes i en moviment han estat realitzades amb la botiga de Cal Reno al fons, des de diades castelleres, passant per Corpus, fins a qualsevol manifestació popular i social. 
Sempre recordaré, aquelles coses de nens, la columna rodona que feia cantonada de la botiga. Una columna plena de tessel·les de colorins que com a infant que era, m'agradava veure i passar-hi la mà com si pel tacte es transmetés algun poder especial. Tants colors en un mateix indret era impossible, devia pensar aleshores.
Si una cosa tenen moltes de les botigues que de fa tants anys existeixen als pobles i ciutats és la voluntant dels seus propietaris de continuar endavant amb el negoci familiar, on el pes sentimental és elevat, clar. Però en aquest cas, crec que no només és el pes de la família, de totes les clientes i amics, sinó de tota Vilafranca!
Per molts anys, que no sempre se'n fan 50!