29 de desembre del 2011

El Funicular de Gelida al Racó de la història

Aquest dijous 29 de desembre, a la secció El Racó de la Història, del setmanari penedesenc El Cargol, podreu llegir el meu darrer article. Aquesta vegada tracta sobre el Funicular de Gelida. Espero que us agradi!


http://www.elcargol.com/racohistoria.htm


Bon Any 2012!

10 de desembre del 2011

Inaugurat el Centre d'Interpretació de l'Aviació de Celrà

Complementa la visita al camp d'aviació i permet entendre el context d’uns dels aeròdroms militars republicans més importants durant la guerra civil.

El Centre d’Interpretació del camp d’aviació de Celrà s'obrí al públic el 18 de novembre i complementa la visita al camp d'aviació de Celrà. Mostra documents escrits i sonors, fotografies i  un audiovisual. Al llarg de vuit àmbits temàtics s’expliquen el context en què es va construir, les seves funcions, les edificacions complementàries, els atacs que va patir, l’afectació del camp sobre la població, la vida a la rereguarda i què se’n va fer després de la Guerra.
El camp d’aviació de Celrà, construït a finals de 1936, va ser un dels aeròdroms militars republicans més importants durant la Guerra Civil i la principal base a Catalunya dels bombarders Katiuska. Va ser operatiu del primer trimestre de 1937 fins al febrer de 1939. L’espai, que ha estat rehabilitat, es pot visitar seguint un itinerari senyalitzat que permet de veure’n vestigis com un búnquer, una garita de vigilància i diversos refugis.
Aquest és el cinquè espai a Catalunya sobre l'aviació durant la Guerra Civil juntament amb el de La Garriga, La Sénia, Santa Margarida i els Monjos i Alfés. Quin serà el proper?

6 de desembre del 2011

Turisme accessible a Catalunya

Catalunya disposa de 23 destinacions turístiques seleccionades pels seus alts nivells d'accessibilitat que permeten oferir al turista discapacitat tota una sèrie de serveis adaptats a les necessitats específiques d'aquest col·lectiu: allotjament, restauració, museus, activitats complementàries, platges, etc. Enguany s'han incorporat tres noves destinacions: Terra Alta i Reserva Natural de Sebes; Tarragona - Patrimoni de la Humanitat; Parcs Naturals del Montseny i de Sant Llorenç del Munt. En els darrers quatre anys, a més, Catalunya ha passat de 600 recursos turístics adaptats a més de 1.100, alguns dels quals són únics a Espanya.
S'estima que a Europa existeixen 120 milions de turistes potencials amb algun tipus de discapacitat, mobilitat reduïda o necessitats especials, incloent els seus acompanyants. A més, aquests turistes acostumen a contractar paquets i a realitzar una despesa superior a la mitjana
.

Projecte "Turisme accessible - Turisme per a Tothom" 
Memòria d'actuacions del darrer any, amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat l'1 de desembre.


Participants: El nombre de participants durant el 2011 ha crescut el 30%, arribant a més d'un miler (1.018). 

Destinacions: En quatre anys s'ha passat de 16 destinacions accessibles a 23, amb les tres noves incorporacions de 2011. 
Turisme actiu: Catalunya s'ha posicionat com una de les destinacions turístiques de l'Estat espanyol amb més quantitat i diversitat d'activitats esportives i d'oci accessibles.

  • Més de 150 km de vies verdes i senders accessibles.
  • A Catalunya operen els dos únics globus aerostàtics adaptats per a les persones amb mobilitat reduïda.
  • L'estació d'esquí de La Molina és pionera en obrir les instal·lacions a persones amb discapacitats.
  • El Club Nàutic de l'Escala és un referent de la vela accessible a tot Catalunya i la resta de l'Estat.
Turisme cultural: S'han dut a terme accions als museus i monuments de Catalunya per millorar l'accessibilitat per a persones amb discapacitat sensorial.
  • El MNAC és el primer museu de l'Estat amb Signo-guies en tres llengües de signes.
  • La Pedrera és un dels museus més accessibles per a cecs i deficients visuals de tot Catalunya i de la resta de l'Estat.
  • Besalú és la primera destinació de l'Estat espanyol a disposar de 15 signo guies.
  • Carpe Guiem primera empresa de serveis turístics especialitzada en visites guiades a Catalunya adaptades a persones amb discapacitat.
  • 400 km de rutes amb àudio signo-guies "Camí de Sant Jaume per a Tothom".
  • Patrimoni català reconegut per la Unesco Accessible
Promoció: Aquest any, els Premis de Promoció de l'Agència Catalana de Turisme han incorporat l'accessibilitat en una de les seves categories. L'objectiu és distingir aquella empresa, entitat pública o privada que al llarg de 2010 hagi desenvolupat a Catalunya una iniciativa innovadora, una millora destacada, un servei, un nou model de negoci, un producte turístic, una adequació d'instal·lacions, una oferta d'oci, cultura o esport, etc. perquè en puguin gaudir les persones amb discapacitat física o sensorial. El guanyador ha estat el Consell Comarcal de la Terra Alta i el seu tram accessible de les Vies Verdes, l'únic de l'Estat adaptat per a persones amb deficiència visual. 

(nota de premsa Generalitat de Catalunya)

2 de desembre del 2011

Llegendes i històries del campanar de Santa Maria al Racó de la història del Cargol

El dijous passat 1 de desembre de 2011, al Racó de la història del setmanari El Cargol, vaig publicar un article que parla sobre una llegenda i un parell d'històries del campanar de l'església parroquial de Santa Maria de Vilafranca. Espero que us agradi. Ho podeu llegir en paper o online a:

1 de desembre del 2011

Els Boters: art i tradició, nou article al Penedès Econòmic

Fa uns dies ha sortit publicat un nou número del mensual econòmic de l'Alt Penedès: Penedès Econòmic. En aquesta ocasió he redactat un article sobre la història dels boters a Vilafranca des dels seus orígens fins a l'actualitat. També he fet una breu ullada a la boteria Torner que encara ara, des de mitjans segle XVIII, continuen amb l'ofici en la seva novena generació.

www.penedeseconomic.com