23 d’abril del 2008

Trenta-cinc anys d'Òmnium Cultural a l'Alt Penedès. 1972-2007




Aquest dijous 24 d'abril, en el marc de la setmana de Sant Jordi, es presenta a les 20h a l'Auditori del Museu de Vilafranca el meu llibre "Trenta-cinc anys d'Òmnium Cultural a l'Alt Penedès. 1972-2007" que repassa la història de l'entitat a la comarca de l'Alt Penedès desde 1972 fins al 2007.


El llibre dividit en blocs temàtics explica la història de la delegació alt penedesenca d'Òmnium al llarg de cent pàgines on es narra els primers temps Òmnium, les activitats en relació a la llengua catalana, a la figura de Sant Ramon de Penyafort i els Premis de la Nit de Santa Llúcia, entre d'altres.


El volum ha estat editat per Òmnium Cultural, Delegació de l'Alt Penedès en la col·lecció "Quaderns de la Palma". És una edició patrocinada per Caixa Penedès i amb el suport de la Regidoria de Política Lingüística de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès.


La portada del llibre ha estat realitzada per l'artista vilafranquí Josep Ruiz Oliva.

20 d’abril del 2008

Descubreixen amb google Earth un jaciment arqueològic

Els investigadors de la Universidad Nacional de La Rioja (Argentina) van descubrir un gran jaciment arqueològic d'estructures circulars gràcies al programa Google Earth. Es tracta d'una superfície prehispànica d'unes 500 hectàries situades a l'oest de la província. S'han identificat una dotzena d'estructures circulars de fins 12 metres de diàmetre, construïdes sobre plataformes elevades i delimitades per parets de pedra.

15 d’abril del 2008

Santa Margarida i els Monjos disposa d'una Estació Territorial de Recerca

L’Estació Territorial de Recerca Penedès (ETRP) s’ha posat en marxa mitjançant el Conveni de col·laboració entre el Departament d’innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estudis Penedesencs, i l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos amb data de 20 de desembre de 2007.
L’ETRP té la finalitat de fer recerca a l'entorn de la història i el patrimoni de l’aviació durant la Guerra Civil (1936-1939) a Catalunya, tenint com a eix el Vesper de la Gloriosa a les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf. Aquesta recerca és multidisciplinar, amb totes les fonts possibles que coneixem, dels mateixos escenaris bèl·lics i els vestigis que aquests van generar. Alhora pretén aplicar intervencions en els espais o conjunts històrics amb mètodes científics innovadors, sense deixar de banda la importància de les fonts orals i les documentals. Per això aquest projecte esdevindrà la primera intervenció on:
• S’emprin totes les fonts disponibles per a la recerca de la història de la guerra aèria durant la Guerra d’Espanya
• S’apliquin nous mètodes de recerca a l’entorn del patrimoni dels antics conjunts dels camps d’aviació mitjançant prospeccions arqueològiques i geofísiques.
• Es realitzi una transferència de coneixement envers indústries emergents de la societat del coneixement.El projecte s'adreça a l'estudi dels antics camps de vol construïts per l'aviació republicana al llarg de 1937 i 1938 i emprats fins les acaballes del conflicte a Catalunya el gener de 1939: Els Monjos, Sabanell (Font-rubí, Pla del Penedès i Torrelavit), Pacs-Vilobí (Vilafranca) i Santa Oliva (El Vendrell), així com els espais annexos (tallers, residències, escola de vol, refugis, ...). Igualment també s’adreça a evidenciar les conseqüències sobre la població penedesenca.
Tot plegat, com a exemple del que va esdevenir arreu de Catalunya. Els tres objectius finals són:
• Recopilar tota la informació disponible sobre l’aviació i la guerra civil a Catalunya, ordenar-la i servar-la (llibres, revistes, documents, imatges...).
• Aconseguir convertir aquests espais en un veritable espai de memòria de la guerra i del conflicte, tant des del punt de vista del personal de l’aviació republicana, com el de la població civil local que visqué les conseqüències de la guerra.
• Dotar Catalunya d’una infraestructura cultural que salvi la memòria de les forces aèries de la República espanyola a partir d’un arxiu i biblioteca de referència, la recuperació de paisatges i arquitectures efímeres vinculades als fets estudiats, i tot relligat en un Centre de Documentació i d’Interpretació de l’Aviació i la Guerra Civil a ubicar a l’entorn de l’històric camp d’aviació dels Monjos en el municipi de Santa Margarida i els Monjos.

4 d’abril del 2008

Aprendre a veure el cinema

Tot sovint, els municipis petits ens sorprenen amb propostes culturals molt interessants. Aquesta vegada ha estat l'Ajuntament de Banyeres del Penedès que programa per quatre divendres un cicle de conferències sota el títol "Aprendre a veure el cinema" que imparteix el Dr. Josep Maria Caparrós Lera, professor d'Història Contemporània de la Universitat de Barcelona i Director del Centre d'Investigacions Film-Història.
Els que hem estat alumnes del Dr. Caparrós tenim en el record d'un professor que disfruta impartint l'assignatura l'Història Contemporània i cinema, contagiant el seu entusiasme a tots els seus alumnes. És per aquest motiu que té un doble valor la proposta de l'Ajuntament de Banyeres: aprendre a veure el cinema i aprendre d'una eminència en el món del cinema, ja no tan sols pels més de trenta llibres publicats, sinó també, per ser un dels historiadors que ha rebut premis importants i reconeixements dintre del seu sector.
Programa
DIVENDRES 4 D’ABRIL• A les 19h al Centre Cívic Ernest Lluch
I. QUÉ ÉS EL CINEMA. COM ES FA I S’ANALITZA UNA PEL·LÍCULA
DIVENDRES 11 D’ABRIL• A les 19h al Centre Cívic Ernest Lluch.
II. INTRODUCCIÓ A LA HISTÒRIA DEL CINEMA. El Neo-realismeProjecció i análisi de Ladrón de bicicletas (1948), de Vittorio de Sica.
DIVENDRES 18 D’ABRIL• A les 19h al Centre Cívic Ernest Lluch.
III. LA GUERRA FREDA A EUROPAProjecció i anàlisi d’El tercer hombre (1949), de Carol Reed.
DIVENDRES 25 D’ABRIL• A les 19h al Centre Cívic Ernest Lluch.
IV. L’ANTIMILITARISME I EL PACIFISME A LA PANTALLAProjecció i anàlisi de Senderos de gloria (1957), de Stanley Kubrick.Cloenda del cicle.